Önjavító kvantum memóriák nyomában

Rövid cím: 
Önjavító kvantum memóriák nyomában
Időpont: 
2018. 06. 05. 10:15
Hely: 
BME Fizikai Intézet, Elméleti Fizika Tanszék, Budafoki út 8. F-épület, III lépcsőház, szemináriumi szoba
Előadó: 
Anna Kómár (Caltech)

A kvantum számítógépek kísérleti megépítésének egyik nehézsége az információtárolás kérdése. A klasszikus számítógépek merevlemezei mágneses alapon, redundancia segítségével tárolják robosztusan az információt; hasonlóképp a kvantum információtárolás alapja is a redundancia: a kvantum memóriákban egy spin vagy qubit helyett sokrészecske-rendszerekben tároljuk az információt. Azonban amíg klasszikusan a merevlemezek "önjavítóak", azaz nem kell folytonosan ellenőrizni az adat állapotát ahhoz hogy ne veszítsük el azt, a legtöbb kvantum memória nem rendelkezik ezzel az önjavító tulajdonsággal.
Ebben az előadásban áttekintem a legígéretesebb sokrészecske-rendszereket melyek önjavító tulajdonsággal rendelkezhetnek. Bemutatom a doktori tézisem egyik eredményét, melynek segítségével lehetővé vált megállapítani hogy sokrészecske-rendszerek egy széles csoportja rendelkezhet-e önjavító tulajdonsággal.

Referenciák:
A. Kómár, O. Landon-Cardinal, K. Temme. "Necessity of an energy barrier for self-correction of Abelian quantum doubles" Phys.Rev.A (2016)
K. Temme. "Thermalization time bounds for Pauli stabilizer Hamiltonians" Communications in Mathematical Physics (2017)